Olejek rokitnikowy w kosmetykach do twarzy

Drzewa rokitnika od wielu lat dostarczają cennych składników odżywczych wykorzystywanych w kosmetyce i przemyśle spożywczym. Owoce i liście od dawna stosowane są w medycynie naturalnej na wiele dolegliwości zdrowotnych i jako naturalne składniki wpływające na odporność organizmu. Ze względu na wysoką zawartość wielu aktywnych związków rokitnik wykazuje działanie prozdrowotne i jest cennym źródłem witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowotne działanie olejku rokitnikowego

olej z rokitnika na twarzW procesach przetwórczych z owocowej pulpy wytwarzany jest olej stosowany w suplementacji diety. Bogaty w bioaktywne związki dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych i rewitalizujących pomagających przywrócić właściwe procesy w tkankach. Dzięki wysokiej zawartości beta karotenu olej ma pomarańczowo żółtą barwę i jest nazywany złotem z rokitnika. Jest też naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków, zwłaszcza płukanek koloryzujących i samoopalaczy. Jest dodawany także do szamponów i odżywek do włosów. Czysty olej z rokitnika na twarz stosowany jest także jako bloker promieniowania UVB i UVA. Stosowany w preparatach do opalania chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych, a dodatkowo przeznaczony jest do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się i wymagającej odżywienia. Dzięki właściwościom utleniającym pomaga w walce ze zmianami skórnymi wywołanymi czynnikami środowiskowymi i chorobotwórczymi. Likwiduje zmiany skórne związane ze stanami zapalnymi, pomaga w gojeniu ran i uszkodzeń naskórka takich jak oparzenia, odmrożenia i odleżyny. Olej może być stosowany także w formie okładów przy licznych schorzeniach skóry, zwłaszcza w przypadku trudno gojących się ran i grzybicach. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza wysokiemu stężeniu witaminy C i E, antyoksydantom, flawonoidom, a także nienasyconym kwasom tłuszczowym. Rokitnik zwyczajny jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, który podczas obróbki cieplnej nie traci swoich właściwości. Dostarcza organizmowi niezbędnych substancji wpływających na właściwe działanie układu krążenia, układu odpornościowego, a także pokarmowego.

Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości takich jak nadciśnienie tętnicze, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,reumatoidalne zapalenie stawów oraz miażdżyca. Stosowany jest w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów. Najczęściej spożywany jest w okresie jesienno-zimowym jako preparat wpływający na zwiększenie odporności niwelujący możliwość zachorowania na przeziębienie i grypę. Wykazuje wszechstronne właściwości zdrowotne i terapeutyczne i pomaga w leczeniu chorób wywołanych czynnikami środowiskowymi.